AVANÇAMENT PROGRAMACIÓ 2022

La Fira de Titelles presenta un avançament de la programació de la 33a edició que tindrà lloc els dies 29 i 30 d’abril i 1 de maig de 2022 a la ciutat de Lleida.· Un total de 339 propostes rebudes per formar part de la nova edició.
· La Fira manté el caràcter internacional de l’esdeveniment.
· En breu s’obrirà el termini d’inscripció per als professionals.
· 8 març, avancem propostes amb direcció i/o autoria femenina.

La Fira de Titelles de Lleida, calenta motors amb l’objectiu ferm de recuperar espais i activitats, després de la Fira passada en que les restriccions no van permetre el desenvolupament d’una Fira com les que hem viscut habitualment, i per tant tornar al seu màxim esplendor repartint espectacles per teatres, places i espais de la ciutat.

Amb aquesta, arriba a la seva 33a edició i pren la força que el moment requereix, per a un sector fortament castigat per la crisis sanitària i que necessita més que mai un aparador en el que exposar els seus treballs a programadors i professionals i generar impacte al sector professional de l’art titellaire i de les arts escèniques.

Una Fira única en el seu àmbit en tota la península i un referent internacional per al sector teatral, que desplega totes les seves activitats per tornar a ser la Fira que coneixem.

Enguany la Fira ha rebut al voltant de 339 propostes d’espectacles, un número molt elevat atesa la situació i que evidencia, no només el bon estat de salut de la Fira de Titelles com a plataforma de mercat d’interès per a tots els professionals del sector, sinó també la seva necessitat de celebració. Un total de 114 han estat propostes catalanes, 114 de la resta de l’estat i 111 internacionals. Si traduïm aquests números en companyies, han estat un total de 303 les companyies que ens han fet arribar els seus treballs, de les quals 110 han estat companyies catalanes, 105 companyies de l’estat espanyol i 88 companyies de països estrangers.

Després de visionar totes les inscripcions, més aquelles que s’han vist en Festivals o teatres als que la direcció de la Fira hi ha viatjat, s’ha elaborat la programació que, després de l’experiència de l’any passat, mantindrà la finestra virtual per tal de donar cabuda a més propostes que per raons d’espais no s’han pogut incloure en la programació presencial.

Així doncs, aprofitant que avui 8 de març és el dia Internacional de la Dona, amb tota la il·lusió, presentem un avanç de programació, donant el pes i protagonisme que es mereixen a les produccions presents a la Fira i en les que l’autoria i/o la direcció han estat a càrrec de dones.

De les companyies catalanes presents a la Fira una serà la lleidatana Les Cícliques, que ens presentarà la seva proposta Tabula, un espectacle de teatre gestual, titelles i moviment que reivindica l’amor propi en clau de gènere.

Antonella D’Ascenzi portarà a la Fira la seva darrera producció Filar, una peça de dansa contemporània i poesia visual, executada per una actriu i un titella. Parla sobre el poder de la relació entre cossos i objectes, una relació que es desenvolupa des de la distància dels fils.

Pel que fa a l’assistència de companyies de la resta de comunitats, podem anunciar la presència de l’andalusa La Maquiné, que ens aproparà Parade, el circo de los valientes.. Un espectacle infantil que explica la història d’una parella de comediants que arriben a la plaça del poble i munten la seva petita carpa de circ, però tots els artistes de la companyia han desaparegut. La seva única atracció és un l’elefantet Babar, que vol ser artista, però té por dels humans i no vol sortir a la pista.

Per a la franja adult, comptarem amb La identidad de Vesania de la companyia andalusa La Víspera. Una reflexió sobre la salut mental, més concretament, sobre el trastorn bipolar.

La companyia basca Macarena Recuerda, viatjarà a Lleida per presentar The watching machine, una proposta en que juguen amb la llum, les ombres i els reflexes per experimentar què és il·lusió, què és representació i què és convenció teatral.

En el marc internacional, podem avançar la participació dels eslovacs Lutkovno Gledalisce Ljubljana, estrenaran a la península, la seva producció The sky above, en la que el protagonista és Nanook, un os polar i que ens portarà a un lloc on les condicions de vida són diferents a les que estem acostumats, on els boscos ja no creixen i on la vida s’ha adaptat a un dels entorns més extrems de la Terra: l’Àrtic.

Des de França Adrien M & Claire B, ens aproparan Acqua Alta – cruzado el espejo. Una proposta en la que mirant a través d’un dispositiu digital, cada il·lustració es transforma en un espai real en el que essers en miniatura dansen en un món virtual immers en un imaginari d’aigua, només visible en realitat augmentada i des de múltiples perspectives. Aquesta proposta restarà oberta al públic tan abans com després de la Fira, des del dilluns 25 d’abril i fins el 9 de maig.

Properament us podrem confirmar dia i hora per a la roda de premsa de presentació de totes les activitats, on detallarem en la seva totalitat aquesta nova edició.

La imatge d’aquesta 33a edició, obra de Bernat Vallvé, deixa entreveure un espai que per primer cop, serà “envaït” pel Teatre de Titelles.