AVANÇAMENT PROGRAMACIÓ 34a FIRA

La Fira de Titelles de Lleida, que se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de maig, ja escalfa motors amb l’objectiu seguir essent un referent internacional per al sector teatral i en especial per al teatre de titelles, objectes i ombres.

Una Fira única en el seu àmbit en tot l’Estat, que atrau professionals i companyies d’arreu del món a Lleida, una ciutat que durant tres dies es converteix en l’epicentre de l’art titellaire a nivell mundial.

• Un total de 339 propostes rebudes per formar part de la nova edició de la Fira.
• La Fira manté el caràcter internacional de l’esdeveniment.
• En breu s’obrirà el termini d’inscripció per als professionals.
• 8 març, avancem propostes amb direcció femenina.

La Fira se celebrarà com sempre en el seu màxim esplendor, desplegant-se per tota la ciutat, inclòs el Turó de la Seu Vella, espai que ne la darrera edició va tenir màxim protagonisme, i ocupant places i teatres d’art, màgia i somriures, com fa 34 anys que fa. Enguany la Fira ha rebut al voltant de 339 propostes d’espectacles, un número molt elevat i que evidencia el bon estat de salut de la Fira de Titelles com a plataforma de mercat d’interès per a tots els professionals del sector. D’aquest total, 100 han estat propostes catalanes, 139 de la resta de l’estat i 124 internacionals.

Després de visionar totes les inscripcions, més el centenar d’espectacles que s’han vist en Festivals o teatres tan nacional com internacionals, als que la direcció de la Fira hi ha viatjat, s’ha elaborat la programació que comptarà amb la presència de 29 companyies que presentaran 29 espectacles i 4 curtmetratges.


Així doncs, aprofitant que avui es 8 de març, Dia Internacional de la Dona, reivindiquem el seu paper al sector amb un avançament de programació, donant el pes i protagonisme que es mereixen a les produccions presents a la Fira d’enguany i en les que la direcció ha estat a càrrec de dones. De les companyies catalanes presents a la Fira una serà la barcelonina Cia. eLe, que ens presentarà la seva proposta familiar L’Extraordinària, un espectacle de titelles de fil que reivindica les persones grans. L’Extraordinària, no és una residència d’avis a l’ús, doncs darrera les seves parets amaga una realitat fora del comú, on hi conviuen persones molt diverses que han trobat un indret on ser tal com són i en el que ser persones grans no vol dir resignar-se, deixar enrere que són i han estat i molt menys encaixar amb una imatge preestablerta. Aquesta serà una estrena a la península.


Pel que fa a l’assistència de companyies de la resta de comunitats, la madrilenya Cía. M.A.R, de la mà d’Andrea Díaz Reboredo portarà per primer cop a Catalunya i en el marc de la Fira el seu primer curtmetratge de teatre d’objectes sota el nom de Precuela. Una peça que, com el seu nom indica es una “precuela” del havia de ser la seva nova creació i que havia d’estrenar-se el 2021. Ens parla sobre el tancament i l’absència que s’instauren darrera d’un confinament, quan el món es fa més petit i cada racó de la casa és un refugi. Quan com en la infància, juguem a crear micro-mons, realitats que ens permeten imaginar el fora i ens convertim en arquitectes de la nostra fantasia, en jutges amb les nostres pròpies lleis i en habitants d’un món propi.


Tanmateix podem anunciar la presència de la companyia balear Cia. Manipulats, que ens aproparà per primer cop a la península Trot. Un espectacle familiar que a cavall entre la realitat i la fantasia, ens presenta un passatge visual, poètic i salvatge al voltant de la relació home-animal.


Per a la franja juvenil, comptarem, entre d’altres, amb The Erlking de la companyia alemanya Puppet Theatre Zwickau. Per primer cop a la península, comptarem amb aquest espectacle de realitat virtual, inspirat en el poema de Johann Wolfgang von Goethe. Per mitjà d’ulleres de realitat virtual, el públic estarà en mig d’aquesta emotiva lluita contra el temps, i podrà sentir de ben a prop la història amb tota la seva intensitat i desesperació. Cada espectador, mirant al voltant virtual, viurà la història a la seva manera i inclús, podrà escapar del Rei dels Elfs.


També en el marc internacional i en la franja adult, podem avançar la participació de les belgues Belova – Iacobelli, que estrenaran a la península, la seva producció Loco, en que les paradoxes revelades en l’obra de Gógol troben correspondències amb el nostre delirant món contemporani: la confusa relació entre “ser” i “semblar” (identitats virtuals, identitat de classe social), la pèrdua de punts de referència entre el verdader i el fals (fakes news, identitat d’origen publicitari, les modes, etc...) i una necessitat escapatòria a mons de ficció enfront una realitat opressiva o confusa.


Des d’Itàlia i per als més petits Coppelia Theatre, ens aproparan per primer cop a la península Trucioli. Una proposta poètica nocturna en la que somnis i visions evoquen una de les majors obres mestres de Varo, La creación de los pájaros, de 1956. Una història sense paraules, acompanyada de música original, que porta a l’espectador a les portes d’un món ambigu. Els protagonistes d’aquest univers són essers híbrids, meitat mussol i meitat artista, criatures màgiques i misterioses, el sorgiment de l’invisible. Tot és transició, passatge, vol. Tot és moviment. Esmoladores màgiques, dibuixos vius, alambins que destil·len colors, arbres com a parets, són sols alguns elements que formen part d’una escenografia misteriosa i onírica. Les imatges i els sons provoquen vacil·lacions i moviments inusuals, les llums i les ombres revelen formes i materials desconeguts.

Així mateix us confirmem que el proper 21 de març, coincidint amb el Dia Mundial del Titella, tindrà lloc la Roda de Premsa de presentació de la 34a Fira de Titelles de Lleida.

La imatge d’aquesta 34a edició és obra de Bernat Vallvé.